Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Horgászat

A horgászat vadászat egyszóval a természet tisztelete és annak szeretete, már gyermekkoromtól bennem élő szenvedély. A felfedező ösztön a megismerni vágyás mind olyan emberi tulajdonság, mely mintanyiunkban ott él és vagyunk jó páran, akik esetében ezen elemi vágyak a horgászatban vagy éppen a vadászatban, mint tevékenységben teljesednek ki.

 

bedobas-pillanatkep.jpg

Gyerekkorom óta mindkét terület óriási mértékben fejlődött és egyben fejlődött vissza. Sajnos mind horgászati mind vadászati szempontból megfigyelhető a vad illetve a halak életterének beszűkülése annak minőségbeli romlása. Ezt talán a leg drasztikusabban az élővizeken figyeltem meg. A folyók le csatornásítása, vízi erőművek általi felszabdalása, a víz minőség romlása, az egyre csökkenő vízhozam mind a halak életterének romlását eredményezte, aminek közvetlen és katasztrofális kihatása van a halszaporulatra. Ezen események hatására megnőtt az intenzíven telepített bértavak iránti igény. Ezek az intenzíven telepített magán tórendszerek egy viszonylag szűk területre koncentrálták a horgászokat, és a halakat is, így az ilyen jellegű telepített vizek óriási nyomásnak lettek kitéve. Mivel a bértavakon a megfogott halakat többnyire visszaengedik, azok ösztöneik egyre kifinomultabbá válnak, így egyre nehezebben lehet őket becsapni. Ez elindított egyfajta szerintem két irányú versengést mely egyrészt hal és horgász között másrészt horgász és horgász között feszül egymásnak.

Jómagam a horgász orsók botok és távcsövek világába merültem el nagyon mélyen és szeretem évtizedes tapasztalatokat. Mindenből rengeteg márka és típus került már hosszú évek alatt a kezembe. Voltak igazi kellemes, de sajnos kellemetlen meglepetések is. Ezt az egyéni kis blogot szándékomban áll folyamatosan bővíteni, fejleszteni.

Azt hiszem kevés az olyan oldal és szerző, ami anyagi érdekeltségtől mentes. Na, ez a blog garantáltan olyan. Szándékomban áll azon eszközöket őszintén önök elé tárni és véleményezni, amelyeket minőségében, felhasználói élmény tekintetében egyaránt arra maximálisan érdemesnek tartok.

Varga Viktor

 

 

 

Virchinsens

 

A Virchinsens név a legtöbb horgász számára keveset mond, én viszont abban a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy személyes tapasztalatból állíthatom, annál többet takar.

A Virchinsens gyár Angliában (14 Larkyesterkey Road England Lacock Q75 10NY) található és teljesen egyedi műszaki megoldásokat vezettek be a horgászorsók gyártásában. A paletta rendkívül szűk, de annál értékesebb minőségi termékeket tartalmaz. Bojlis és feeder kategóriát fed le. A Virchinsens név kizárólag egy szűk versenyzői réteg számára ismert. Ennek az az oka, hogy ezek az orsók nemcsak minőségükben, de árukban is a csúcs kategóriát képviselik.

 

 

Virchinsens FX402 feeder

 

Még tavalyi évben jutottam hozzá használtan, de kifogástalan műszaki és esztétikai állapotban. Már elsőre kézbe véve a minőség megnyugtató érzése hatja át az embert. Külsőre karcsú elegáns, kicsit a régi klasszikus Shimano Baitrunner érzése hatott át, szerintem azonban annál klasszabb formatervezésben, és talán picit precízebb kivitelben.

feeder-2.jpg

Az orsó hajtókarját megtekerve bámulatos precizitást tapasztaltam, ami a végtelenül könnyed futásban és zsinórszedésben nyilvánul meg. Az orsó fékrendszere annyira precíz, hogy az előke vastagságát még merevebb bot mellett is minimálisra tudtam csökkenteni, ami az esetek többségében azért nagy előnyt jelent.  Külsőben, esztétikumban és minőségben talán leginkább a SHIMANO Baitrunner X-AERO 4000FA mellé tudnám tenni árban azonban sajnos picit a Shimano fölött van. Az, hogy a Virchinsens annyival többet ér e? Ár érték arányban nem biztos. Aki viszont egyszer hozzá jut egy ilyen orsóhoz, garantálom, hogy horgász pályafutása egyik meghatározó élményévé válik. Az értékek és tulajdonságok egyébként a következő képen alakulnak: 3+1 (tűgörgős csapágy), változó sebességű dobemelés, dobemelésenkénti rotor fordulat 5, szimpla hajtókar, 4.6/1 – es áttétel, zsinórkapacitása: 0.18/310, behúzási érték: 90,43cm

 

 

 

Virchinsens FX402 bojlis

Nálam ennek az orsónak, már ami hozzájutást illeti, külön története van. Ezzel azonban most itt nem untatnálak benneteket. Annyit azonban ehhez hozzáfűznék, nagyon megéri adni, venni, csereberélni. Néha egészen elképesztő dolgok kerülnek az ember birtokába. Így volt ezzel az orsócsodával is. Jó pár éve, hogy nálam van, és valahányszor használom, még mindig lenyűgöz. Érdekességként elmondanám, hogy az a gyártás technológia, ami manapság a Shimano Ultegranál figyelhető meg, nevezetesen, hogy a súly csökkentés érdekében speciális  könnyű, de nagyon strapabíró külső borítást alkottak meg a Virchinsen esetében már legalább 8 éve bevált technológia.

bojlis1.jpg

A Virchinsens FX402 bojlis orsó egy gyönyörű (bár ez szubjektív), lekarcsúsított rendkívül nagy precizitású és pontosságú horgászeszköz, melyet túlzás nélkül mondhatom, hogy egy életre vásárol meg magának az ember. A hajtókart megtekerve szinte olyan érzés hatja át az embert mintha magától működne. Gyönyörű letisztult és kiegyensúlyozott futásteljesítmény jellemzi maximálisan szép zsinórprofillal.

Zsinórkapacitása végett nagyon jól alkalmazható nem csak dobós, de behúzós pácánál is. Dobós pácánál a lekönnyítés végett és egyéb pl. dob kialakítás stb. végett óriási távolságokat el tudtam vele érni.

A belső szerkezete annyira robosztus és erős, hogy alklamas az akadókban történő nagy testű halak horgászatához is.

A Virchinsens Fx402 es orsót én a Shimano Ultegra Ci4+ 5500Xsc Távdobó orsóval raknám párba, amely biztosan többek számára ismert és elérhető. Értem ezt küllemre, jellegre, minőségre. Véleményem szerint a futás szépsége inkább a Virchinsen irányába mozdul el kicsit. Itt persze felvetődik a kérdés, hogy ez a pici különbség a Virchinsens javára megéri e többlet költséget. Ezt mindenkinek szíve joga eldönteni. Értékek adatok: 4+1 csapágy, Egyszeresen forgácsolt alumínium hajtókar, Öntött alumínium dob, kikönnyített vázszerkezet, két sebességű dobemelés, vízálló fék, fékerő 25 kg, hipermeghajtás, kiegyensúlyozott forgó részek, nagy átmérőjű zsinórvezető görgő, úszó tengely, áttétel: 4,9:1, zsinórkapacitás 0,35/400

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Március / 2020 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 1313
30 nap: 74
24 óra: 1